Nitelikli
- Bağlantıyı al
- X
- E-posta
- Diğer Uygulamalar
BYD Türkiye'de: Elektrikli Araç Devri Başladı!
BYD Otomobil Modelleri ve Türkiye Yatırımı
BYD otomobil modelleri, özellikleri ve Türkiye'deki yatırımı hakkında detaylı bilgi. BYD ATTO 3 ve SEAL U DM-i gibi popüler modellerin incelemesi, Wang Chuanfu'nun başarı hikayesi ve elektrikli geleceğe dair her şey.
BYD kimdir?
BYD otomobil diyorsanız, dünyanın en çok elektrikli araç üreten firması. Batarya diyorsanız, Tesla’ya bile batarya satan en ucuz batarya üreticisi. Telefon diyorsanız, iPhone'un üreticisi Foxconn'dan sonra dünyanın en büyük mobil cihaz üreticisi. Apple’ın iPad’ini, Huawei ve Xiaomi’nin telefonlarını bile BYD üretiyor.
Hepimizin aklındaki soru ise şu: her şeyi üreten ve Türkiye’yi elektrikli otomobille dolduracak olan, Manisa'ya dev bir fabrika kurmaya niyetlenen BYD kimdir?
Bu sorunun cevabını için kurucu Wang Chuanfu’nun hayatını inceledik.
Türkiye'de 1 milyar dolarlık yatırımla elektrikli otomobil fabrikası kuracak bu adamın adı Wang Chuanfu.
BYD Kurucusu Wang Chuanfu |
Hikâye, Çin'in yoksullukla boğuştuğu 1960'lı yıllarda başlıyor. O dönemde ekonomik sıkıntılara rağmen abisinin zoruyla okumaya devam eden Wang, prestijli bir üniversitede kimya bölümünü kazandı. Bataryayla da ilk defa üniversitede tanıştı ve yüksek lisans için Pekin’de prestijli bir araştırma enstitüsüne kabul edildi. Araştırmacı olarak kariyerine devam etmeye karar verdi. Ancak 1993'te Shenzhen'de bir batarya firmasının başına getirildi. Shenzhen'de dolgun maaş ve yüksek statüye sahip olmasına rağmen, 1990’ların hızlı gelişen Çin’inde kendi şirketini kurmaya karar verdi.
Wang, Japonların nikel-kadmiyum bataryalar ürettiği fakat lityum iyon bataryaya geçişin başladığı dönemde, 1995'te nikel-kadmiyum batarya üretmek için BYD'yi kurdu.
Hızla büyüyen BYD, bir yıl sonra lityum iyon batarya sektörüne de girdi. Motorola, Nokia ve Samsung gibi dünya devleri için batarya üretmeye başladı. 2002’de halka arzla büyük fon elde eden BYD, telefon montajına da adım attı ve Apple’ın iPad’ini bile üretir hale geldi.
Ancak Wang Chuanfu’nun hedefi daha büyüktü: Elektrikli otomobiller. 2003 yılında, Tesla henüz kurulmamışken elektrikli araç üretme kararı aldı. BYD, 2006’da ilk modelini piyasaya sürdü ve 2008’de dünyanın ilk prizli hibrit otomobili F3 DM’i üretti. 2010’da ise tamamen elektrikli BYD araçları satışa sunuldu. Warren Buffett, 2008'de BYD'ye yatırım yaparak şirketin %19,8 hissesini aldı. Buffett’in yatırımı 14 yılda 33 kat değerlendi.
BYD İlk modeli BYD F3 |
BYD, batarya üretimindeki uzmanlığı sayesinde otomotiv sektöründe büyük fark yarattı. Şirket, Çin’de başlayıp dünyanın en hızlı büyüyen elektrikli araç üreticilerinden biri haline geldi.
BYD Türkiye anlaşması
BYD'nin Türkiye'ye yaptığı yatırım, otomotiv sektöründe önemli bir dönüm noktası oldu. Peki, bu yatırımın arkasındaki teşvikler neler?
Hükümetin, Çinli elektrikli araç üreticisi BYD'ye yönelik teşvik paketi, ülkemizin otomotiv üretimindeki dönüşümü hızlandırmayı hedefliyor. 7 Haziran'da Çin menşeili araçlara getirilen ek gümrük vergisi, BYD'nin yatırım kararını tetikleyen en önemli faktörlerden biri oldu. Ancak hükümet, yatırım teşvik belgesi alan şirketler için bu vergiden muafiyet sağlayarak BYD gibi şirketleri ülkemize çekmeyi başardı.
BYD'ye Sunulan Teşviklerin Kapsamı
KPMG'nin hazırladığı otomotiv teşvik belgesi raporuna göre, BYD'nin Manisa'daki yatırımı, 5. Bölge'ye uygulanan bölgesel desteklerden yararlanacak. Bu kapsamda şirket, aşağıdaki gibi önemli avantajlara sahip olacak:
- Vergi İndirimleri ve İstisnalar: KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, yatırıma katkı oranı ile vergi indirimi gibi çeşitli vergi avantajları.
- Sigorta Primi Desteği: Belirli bir süre boyunca sigorta primi işveren hissesi desteği.
- Yatırım Yeri Tahsisi: Yatırım yapılacak alanın devlet tarafından tahsis edilmesi.
- Gümrüksüz İthalat Hakkı: Üretimin belirli bir yüzdesi kadar otomobil ve motorun gümrüksüz ithal edilmesi. Teşvik belgesi kapsamında fabrika motor üretim kapasitesinin %15’i kadar ilave otomobil ithaline izin verilebiliyor. Yani BYD 150 bin otomobil kapasitesine sahip ve 22 bin 500 Gümrük Vergisi’nden muaf araç ithal edebilecek.
BYD ATTO 3 |
BYD ATTO 3 |
BYD SEAL U DM-i |
BYD SEAL U DM-i |
- Bağlantıyı al
- X
- E-posta
- Diğer Uygulamalar
Popüler Yayınlar
Araba Salıncak Arızasını Anlamanın 5 Yolu
- Bağlantıyı al
- X
- E-posta
- Diğer Uygulamalar
Yorumlar
Yorum Gönder